NAH staat voor Niet Aangeboren Hersenletsel.

Eén op de 30 mensen heeft te maken met een vorm van hersenletsel en het komt voor bij alle leeftijden. Hersenletsel kan ontstaan door verschillende oorzaken b.v. val op het hoofd tijdens het sporten, een klap op het hoofd, een verkeersongeluk, hersenbloeding, hersenschudding, infecties. Hierbij kunnen zichtbare- als onzichtbare schedelletsel ontstaan.

NAH leidt tot een veranderd leven. Er is een tijd van voor en een tijd van na het hersenletsel. Het is vaak confronterend over wat de aandoening allemaal anders maakt. Er zijn veel onzichtbare beperkingen en de communicatie met andere mensen kost veel energie.

De gevolgen van NAH kunnen blijvend zijn of een langere tijd van (gedeeltelijk-)herstel vragen. Er kunnen verschillende gevolgen zijn op lichamelijk gebied, geheugen, concentratie, maken van plannen, energie balans, karakterverandering of emotioneel. Participatie is ingewikkeld met eenzaamheid tot gevolg en het niet begrepen worden. NAH en de gevolgen heeft ook voor mensen uit de omgeving van invloed.

Meer info is te vinden op de volgende sites:

www.hersenletsel.nl

www.hersenstichting.nl

www.hersenschudding.nl

www.hersenletsel-uitleg.nl

https://www.hersenz.nl/

TOP